Ga naar de inhoud

Geen sores met Joris: een goed design is het halve werk

10 december 2021

In onze constante missie om het internet mooier te maken, kan een goed design natuurlijk niet ontbreken. Bij Doit Online Media doe ik, webdesigner Joris, dit al jarenlang met Tom. Samen ontwerpen wij onder andere de mooiste en gebruiksvriendelijke websites/applicaties en banners voor social media campagnes. Naast onderzoek en onze eigen creativiteit maken wij ook gebruik van een aantal handige tools.

Design

Een website is een combinatie van drie factoren: design, code en content. Bij Doit Online Media hebben wij voor elk onderdeel meerdere experts in huis die dit van brainstorm tot eindproduct kunnen ontwikkelen.

Tom en ik zijn verantwoordelijk voor het design en de gebruikerservaring. Tijdens mijn opleiding Communication & Multimedia Design aan de HAN leerde ik alles in Photoshop en Illustrator. Deze Adobe-programma’s heb ik jarenlang gebruikt, maar uiteindelijk ben ik hier toch vanaf gestapt.

En toen was daar XD…

Photoshop werd steeds trager, was log en werkte niet echt efficiënt. De software verouderde snel en is eigenlijk sowieso meer bedoeld voor het bewerken van foto’s. In 2016 was daar opeens XD, het antwoord van Adobe op het Nederlandse programma Sketch. Dit programma is een stuk lichter dan Photoshop en werkt voor mij veel beter.

Tijdens mijn tijd hier bij Doit Online Media heb ik mezelf XD aangeleerd. Het is een heel laagdrempelig programma. Je installeert het en je krijgt vervolgens alleen de functies die je nodig hebt. Alles is rechttoe rechtaan, geen poespas. Bij Photoshop word je soms overweldigd door alle knopjes en mogelijkheden. Wat ook fijn is aan XD is dat je projecten gelijk worden opgeslagen in de cloud.

Verder met Figma

Maar ook in de wereld van design staat de ontwikkeling niet stil. Tom en ik schakelen nu langzaam maar zeker over naar Figma. Ook dit programma zag het levenslicht in 2016, maar het grote verschil met XD is dat er een heel levendige community omheen zit die plugins en designs ontwerpt en deelt met anderen.

Ook zijn er online tal van tutorials te vinden via Google en YouTube. Zo leren we steeds wat nieuws en zo blijft het hele ecosysteem up-to-date. Iedereen blijft eraan ontwikkelen. En wat nog een extra pluspunt is, is dat Figma ook web-based werkt. Je logt zo in via de browser en werkt hier aan je ontwerp.

Tip van TomTip van Tom

“Wil je nu zelf met Figma aan de slag? Figma heeft op YouTube een handige playlist waarin onder andere wordt uitgelegd hoe je effecten toepast, stijlen creëert, ronde hoeken maakt en met layout-rasters werkt.”

Verder gebruiken we ook nog Creatopy, voor als we banners ontwerpen en After Effects. Dit programma heb ik ook tijdens mijn opleiding leren gebruiken en zetten in voor videobewerking en animaties voor op de website.

De toekomst van design

Wat betreft de toekomst van design heb ik eerlijk gezegd weinig te wensen. Eigenlijk alles wat we een paar jaar terug vurig wensten is nu uitgekomen en mogelijk (met Figma). Zo zijn we nu heel blij met het feit dat we realtime kunnen samenwerken aan een project. En ook op dit vlak heeft Figma bij ons een streepje voor op XD, want in Figma zit een ingebouwde chatfunctie. Dat is heel handig als Tom bijvoorbeeld vanuit huis samen met mij aan een website werkt en hij wil weten waar die ene button naartoe is.

Wij houden in ieder geval alle trends in de gaten, zodat wij designs blijven maken die de doelgroep verrassen én helpen om de gewenste acties uit te voeren.

Dit blog is geschreven door