Ga naar de inhoud

Ik heb je door of toch niet?

2 september 2020

Stel je voor. Je hebt net met een vriend een gesprek gevoerd over een robotgrasmaaier. Even later zit je op de bank met je telefoon door je social media-kanalen te scrollen en ineens is het daar; een advertentie van een bekend grasmaaiermerk passeert de revue. Dat kan toch geen toeval zijn? Een beetje achterdochtig vraag je het je af: ‘Kunnen ‘ze’ meesluisteren via je telefoon?’ Onze collega Kevin ontrafelt dit mysterie voor je, let maar op.

Female Ear And Hands Close Up. Torn Paper, Pink Background. The Concept Of Eavesdropping, Espionage, Gossip And The Yellow Press. Caricature With An Enlarged Ear.

Nee, telefoons luisteren niet mee

De geschetste situatie is slechts één van de vele voorbeelden hoe onze tijdlijn op onze kanalen dagelijks wordt beïnvloed. Maar hoe komt dit dan? Worden we met behulp van onze telefoon afgeluisterd? Het antwoord is simpel: Nee; telefoons luisteren niet mee. Ook geen apps zoals Facebook en Instagram. Technisch gezien is dit ook niet mogelijk, want al zóu je telefoon meeluisteren, je microfoon moet daarvan een melding geven. Dit is zo afgevangen in de software en je moet daarvoor zelf toestemming geven. Mocht je dit niet vertrouwen en het zeker willen weten, kijk dan zelf in je telefoon welke apps toegang hebben tot je microfoon. Als deze aanstaan dan kun je de microfoon uitschakelen voor deze apps. Voor gebruikers van een iPhone met iOS14-software is dat helemaal makkelijk gemaakt, want wanneer de microfoon (oranje) of camera (groen) wordt ingeschakeld verschijnt er een gekleurd stipje.

Hoe komt het dat advertenties zo goed aansluiten bij onze interesses?

Maar goed, hiermee is het mysterie nog niet opgelost. Facebook, Google en andere vergelijkbare platforms ontlenen hun bestaansrecht aan het verkopen van advertenties. De data die zij verzamelen worden gedeeld met derde partijen, zodat een bedrijf ons gericht kan benaderen via een advertentie op Facebook. Daarnaast plaatsen websites vaak zogenoemde ‘third-party-cookies’ in jouw browser zodat ze jou later weer een advertentie kunnen tonen van hun product of dienst. Zodat jij uiteindelijk tóch die sneakers koopt of een offerteaanvraag doet.

Een persoonlijk digitaal profiel

De uitleg van de werking ligt in de wiskunde. Advertenties die geplaatst worden op welk platform dan ook zijn geplaatst met een doel, idee en voor een specifieke doelgroep. Daarbij zijn we de hele dag met onze telefoon in de weer. We houden onze reizen bij, besteden veel tijd aan het scrollen op de tijdlijnen van Facebook, liken, delen en reageren op blogs, artikelen en personen, en bestellen ontzettend veel zaken online. Dit gedrag wordt allemaal bijgehouden in een digitaal profiel. Een persoonlijk digitaal profiel welteverstaan, waar jouw ‘klikgedrag’ inzichtelijk is.

Dus toch weer die robotmaaier

Over het delen van deze persoonlijke informatie met platforms kunnen we een heel blog vullen, maar kort gezegd wordt er gebruik gemaakt van algoritmes om jouw tijdlijn van zo relevant mogelijke content te voorzien. Wat ik hiermee wil zeggen is het volgende: doordat we zo veel tijd doorbrengen op internet wordt ons persoonlijke digitale profiel continu geoptimaliseerd. Hierdoor kunnen adverteerders steeds beter inspelen op onze interesses. Je ziet het pas als je het doorhebt: de advertenties zijn op jou getarget én zijn nu precies passend én relevant. Om deze reden valt een advertentie over robotmaaiers en tuinonderhoud dus direct op, wanneer je het er hier ‘toevallig’ met een vriend over hebt gehad. De adverteerder hoopt vervolgens dat je ook nog zorgt voor een conversie in de vorm van een klik, download, aanvraag of een aankoop.

Het lijkt wel magie

Er zijn daarnaast ook nog legio advertenties die je totaal niet ziet omdat ze niet relevant voor je zijn op dat moment. Maar er is en er wordt zoveel data verzameld dat er ontelbare links gelegd kunnen worden tussen je internet/telefoongedrag, je profiel en je interesses dat het wel magie lijkt. Wil je weten hoe dit precies werkt? Op Netflix wordt nu de documentaire The Social Dilemma getoond. Hierin wordt treffend de ontwikkeling van platforms weergegeven met een duidelijke boodschap van een aantal grondleggers.

Is de magie voor jou nu doorbroken of heb je toch nog vragen? Neem gerust contact met mij of één van mijn collega’s op.

Dit blog is geschreven door
Kevin Verlangen
Kevin