Ga naar de inhoud

Internet Explorer 11 met pensioen; dit is wat je moet doen

13 juni 2022

Dinsdag 14 juni valt het doek voor Internet Explorer. Het einde van een tijdperk. (Een tijdperk dat wat ons betreft wel wat korter had mogen duren…) Microsoft adviseert over te stappen op Edge, maar er is gelukkig nog meer keus. En als organisatie moet je zeker aan de slag als je Internet Explorer nog gebruikt. Zeker als jouw CRM specifiek is gebouwd voor Internet Explorer.

Internet Explorer 11 end of life

Vanaf 15 juni wordt Internet Explorer (IE) niet langer ondersteund op bepaalde versies van Windows 10. In Windows 11 is de desktop-app van Internet Explorer 11 helemaal niet beschikbaar, daar is Microsoft Edge de standaard browser.

Overstappen van browser

Particulieren die Internet Explorer gebruiken, wordt opgeroepen over te stappen naar een andere browser. Organisaties die nog steeds IE-gebaseerde websites en apps gebruiken, krijgen het advies deze handleiding te volgen om de overstap naar Edge te maken.

Zo moet je de IE-modus in Edge inschakelen, zodat verouderde sites en apps met IE-afhankelijkheden blijven werken en gebruikers deze kunnen openen via Microsoft Edge. Stel je deze modus niet in voor 15 juni, dan verliezen gebruikers toegang tot deze sites en kun je last krijgen van storingen.

Internet Explorer-compatibiliteit in Edge

Dat Microsoft nu Edge aanraadt als alternatief voor Internet Explorer is níét alleen omdat het hun eigen browser is, maar ook omdat het de enige browser op de markt is die een ingebouwde modus heeft om IE-gebaseerde websites goed weer te geven. Deze modus ondersteunen ze tot ten minste 2029. Internet Explorer-compatibiliteit stel je in door in je Edge-browser naar edge://settings/defaultBrowser te gaan en daar IE-sites te laten openen in Edge.

Internet Explorer-modus in Edge

Deze week komt er dus een roemloos einde aan een browser die lange tijd hét startpunt was van miljoenen mensen over de hele wereld die het internet op gingen. Nu wordt het tijd om de browser te begraven en nog even stil te staan bij het roerige leven dat het heeft geleid.

De Eerste Browseroorlog

In de wereld van browsers kun je spreken van twee oorlogen. De Eerste Browseroorlog duurde van 1995 tot 2002 en ging tussen Netscape Navigator en Internet Explorer. Die eerste had in 1996 een aandeel van zo’n 84 procent. Dat werd met de jaren echter minder, toen Internet Explorer aan populariteit won.

Dat kwam enerzijds doordat het – in tegenstelling tot Netscape – óók gratis was voor commerciële gebruikers. Maar anderzijds omdat Microsoft hun browser mee-installeerde met Windows. Op het hoogtepunt, in 2002, had Internet Explorer een marktaandeel van maar liefst 91 procent.

De Tweede Browseroorlog

De Tweede Browseroorlog duurde van 2004 tot 2017. Ook hierin speelde Internet Explorer een rol. Alleen geen leidende meer, maar een lijdende. Uitdagers waren Chrome van Google en Firefox van Mozilla.

Toen het verval van Netscape Navigator intrad, maakte Netscape de browsercode opensource en vertrouwde het deze later toe aan de non-profitorganisatie Mozilla Foundation. Die lanceerde daarmee Mozilla Firefox in 2004, dat vervolgens groeide in marktaandeel en zijn piek beleefde in 2010.

Twee jaren daarvoor, in 2008, lanceerde zoekmachine Google zijn eigen browser: Chrome. Rond 2019 had Chrome op pc’s een marktaandeel van meer dan 70 procent en op alle apparaten gecombineerd een marktaandeel van minstens 60 procent.

Internet Explorer meme

Welke browser moet je kiezen?

Tegenwoordig is Chrome dus de populairste browser, maar dat wil niet zeggen dat je deze ook móét gebruiken. Er is meer dan voldoende keus.

Zelf gebruiken de meeste collega’s hier op kantoor Chrome. Voor ons als website-ontwikkelaars is het ook wel fijn om juist die browser te gebruiken die de meeste bezoekers van onze sites ook gebruiken. Zo ontdekken we sneller bugs en kunnen we gemakkelijker door de ogen van de eindgebruiker kijken. Uiteraard testen wij ook voor de meest gangbare browsers.

Edge

Internet Explorer’s opvolger Edge is wat ons betreft ook een goede keuze. In 2020 bracht Microsoft namelijk een geheel nieuwe versie uit, een die draait op Chromium, de web-engine waar ook Chome op draait. In Edge kun je dezelfde extensies installeren die je vanuit Chrome bent gewend én deze browser schijnt net wat sneller en soepeler te draaien dan Chrome.

Firefox

Firefox heeft de browserstrijd niet opgegeven en doet nog steeds lekker mee. Het zet zichzelf nu in de markt als een privacy-first browser voor mensen die niet langer hun data aan Google willen geven via een browser. Daarnaast wil het een betaalde versie lanceren met nieuwe mogelijkheden, zoals cloudopslag en een VPN-functie.

Tor

Wil je nóg meer focus op privacy en veiligheid dan kun je Tor overwegen. Een browser bedoeld om anoniem en veilig het internet op te gaan. De browser wordt vaak in verband gebracht met dubieuze praktijken, zo zijn websites op het dark web alleen te benaderen via een browser als Tor.

Vivaldi

Vivaldi is een browser die ook op Chromium draait en erom bekendstaat advertenties en trackers te blokkeren. Verder kun je in de browser ook notities maken en schermopnames maken van volledige websites.

Opera

Opera is een browser die uit 1995 stamt en dus ook al enige tijd meegaat. Het draait eveneens op Chromium, maar probeert zich te onderscheiden met onder meer een andere interface en een ingebouwde gratis VPN. Het van oorsprong Noorse bedrijf Opera is overigens in 2016 overgenomen door het Chinese securitybedrijf Qihoo 360.

Brave

Ook Brave, een relatief nieuwe browser, is gebaseerd op Chromium. Het richt zich nadrukkelijk op privacy en veiligheid, doordat je eenvoudig trackers, advertenties, cookies en scripts kan blokkeren.

Dit blog is geschreven door
Henoch van Paesschen
Henoch