Ga naar de inhoud

Jouw data beschermen? We have got your back (up)

31 maart 2022

Elk jaar is het op 31 maart World Backup Day. Deze dag is in het leven geroepen om particulieren en bedrijven beter hun data te laten beschermen. Dataverlies (door bijvoorbeeld diefstal, misbruik of defecte apparaten) kun je goed voorkomen door regelmatig je gegevens te backuppen. Hoe? Dat lees je hier!

Back-up maken

Wat is een back-up?

De Van Dale omschrijft ‘back-up’ als een (beveiligde) kopie van data. En dat is precies wat het is. Als je ergens een back-up van maakt, dan maak je een kopie en sla je die kopie – als je slim bent – ergens anders op.

Wat je kan back-uppen? In principe alles, maar vaak gaat het om dingen die je niet kwijt wilt raken. Denk aan familiefoto’s, films, muziek en belangrijke documenten. Maar ook van data die altijd online hebben gestaan, zoals e-mails of website-bestanden, kun je een back-up maken.

Waarom zou je een back-up moeten maken?

Een back-up maak je uit voorzorg. Voornamelijk om te voorkomen dat je je data voorgoed kwijt raakt. Hoewel het aantal mensen dat regelmatig een back-up maakt stijgt, had vorig jaar alsnog 20 procent nog nooit een back-up gemaakt van al hun data.

Bijna twee op de drie mensen zijn op een zeker punt data kwijtgeraakt, terwijl meer dan driekwart wel eens iets per ongeluk heeft verwijderd. En één op de twee mensen heeft wel eens een interne of externe harde schijf laten crashen.

En uiteraard is ook op het werk het maken van back-ups zeer aan te raden. Of het nu gaat om je ontwerpen, je teksten, databases of andere belangrijke data, kopieer het naar een andere locatie!

Hoe maak je een back-up?

Een back-up kun je op verschillende manieren maken. De simpelste manier is om op gezette tijden de belangrijkste data te kopiëren naar een vaste opslaglocatie. Dit zijn de populairste opslagmethoden:

  • USB-stick

Voor een paar tientjes heb je al een goede USB-stick met 256 gigabyte aan ruimte. Het voordeel van een USB-stick is dat deze lekker compact is en je hem bijvoorbeeld aan je sleutelbos kan bewaren. Ook heb je geen kabeltjes nodig; je steekt de stick in je apparaat en het overzetten kan beginnen!

  • Externe harde schijf

Dit is een harde schijf die je (via USB) aan je computer of smartphone hangt. Dit opslagmedium heeft vaak veel ruimte dan een USB-stick. Zo sla je met een schijf van 1 terabyte (1 TB) ongeveer honderd films (full HD) op, tienduizend muziekalbums of honderdduizend foto’s.

  • Externe SSD (solid state drive)

Dit type opslag is veel sneller dan een externe harde schijf (HDD) en bevat geen draaiende onderdelen, waardoor het schokbestendig is en minder snel aan vervanging toe is.

  • In de cloud

Data kun je tegenwoordig ook goed opslaan in de cloud, oftewel online. Er zijn tal van populaire diensten waar jij je data kwijt kan. Bijvoorbeeld iCloud, Google Drive, OneDrive en Dropbox.

Handmatig of automatisch een back-up maken

Je kan een back-up handmatig maken, door op gezette tijden de gewenste data te kopiëren naar je opslagmedium. Maar dit kost je niet alleen elke keer veel tijd, je moet het ook niet vergeten. Een goede oplossing kan zijn om het back-upmoment te automatiseren. Dit kan met gratis programma’s, zoals SyncBackFree, Syncthing of FreeFileSync.

Op wat voor manier je het ook doet, ons advies is om hoe dan ook een back-up te maken van jouw belangrijkste data! Een crash, hack of virus kan altijd gebeuren en je wilt dan niet dat je die familiefoto’s voorgoed kwijt bent of niet meer bij je zakelijke contracten kan.

Dit blog is geschreven door
Henoch van Paesschen
Henoch