Ga naar de inhoud

Koen werkt voor ons… vanaf Curaçao?!

5 januari 2023

Yep, je leest het goed. Onze frontend-developer Koen, die al meer dan zes jaar voor BIG FAT Internet werkt, zit momenteel op Curaçao. En daar hij is nog aan het werk ook! Sinds half november houdt Koen tot half maart een heuse workation. Hoe dat in zijn werk gaat? Dat vertelde hij ons -helaas- via een videocall.

Koen op Curaçao

Ondergetekende kreeg het niet voor elkaar om Koen fysiek te interviewen vanaf een hagelwit strand en met een cocktail in de hand. Iets met de declaratie die niet helemaal rondkwam… Dus dan maar vanuit het koude Nederland (-4 graden!) om twee uur ‘s middags een videocall doen met Curaçao, waar het om 9 uur ‘s morgens al 27 graden is.

Hoe het begon…

Koen werkt nu alweer een maand vanaf dit zonnige eiland. Het idee voor deze workation (work + vacation) ontstond vorig jaar toen hij samen met zijn reislustige vriendin Maureen voor het eerst op het eiland was en langs ging bij Peter, de broer van Maureens baas. Peter heeft een kantoor op het eiland en liet hen dit zien, met daarbij de opmerking dat er nog twee flexplekken beschikbaar zijn.

Als grapje zei Koen toen: “Pas op met wat je zegt, want we komen volgend jaar langs.” Toen dat ludieke zaadje eenmaal bij Koen en Maureen in het hoofd was geplant, begon het een eigen leven te leiden. Ze dachten: “Waarom ook niet?” En: “Als we dan toch tien uur moeten vliegen, willen we ook niet meteen terug. Dus laten we gelijk de laptop meenemen, dan kunnen we ook ‘gewoon’ werken.”

Werken op Curaçao? Geen probleem!

Een grapje werd een idee en een idee werd werkelijkheid. Maar voor dat het zover is, moet de baas het natuurlijk ook goed vinden! Gelukkig was dat zowel bij Maureens werk als bij BIG FAT Internet geen probleem. Uiteraard moet het ook passen bij de functie. Als frontend-developer kun je overal werken en Koen zorgt altijd voor kwaliteit binnen zijn planning. Daarom ging het licht al snel op groen.

En toen was het een kwestie van een huisje zoeken, tickets boeken en de papieren in orde krijgen. Curaçao heeft gelukkig een speciale dienst voor mensen die op afstand werken, al wordt niet álles even duidelijk uitgelegd op de overheidssites. Van tevoren was dus niet alles geregeld, maar Koen en Maureen leerden (daardoor) al snel om te gaan met de Curaçaose mentaliteit. Rustig aan, alles komt goed…

Snel gewend aan de Curaçaose mentaliteit

In de eerste week op het eiland hadden Koen en Maureen nog vrij, dus hadden ze alle tijd om hun tijdelijke woning en de omgeving te verkennen. Dat laatste doen ze per auto, maar dat lijkt elke week wel een andere te worden. Ze zijn immers al toe aan auto nummer drie. “We huren er een van de huisbaas. Maar elke keer mankeert er wel iets aan. De ene keer ligt het raam eruit, de andere keer staat het stuur scheef of rammelt de auto aan alle kanten. In de eerste week wilden we meteen door naar de garage, maar nu rijden we er gewoon mee rond. Dat is dus die Curaçaose mentaliteit”, lacht Koen. “Of zoals ze hier zeggen: poko, poko, rustig, rustig!”

En die mentaliteit is wel nodig, want het is heus niet allemaal rozengeur en maneschijn. Zo stonden ze op een maandag op zonder stroom, reden ze naar kantoor waar geen wifi was en gingen ze weer terug naar huis om te ontdekken dat er een flinke lekkage was. En op de terugweg naar kantoor viel het autoraam eruit en moest de auto gewisseld worden. Dat zijn heel stiekem toch de fijnere berichten voor de jaloerse thuisblijvers! 😉

Ander werkritme

Uiteraard zijn de twee niet naar Curaçao gevlogen om alleen te werken. Koen heeft zijn werktijden (hij werkt nu 32 in plaats van 40 uur) zo ingericht dat hij volop kan genieten van het heerlijke leven. Zo begint hij al rond half zeven ‘s morgens en werkt hij aan één stuk door, zodat hij rond één uur middags de laptop kan dichtklappen en een duik kan nemen in het zwembad of de zee.

Op zo’n vrije dag of in het weekend gaan Koen en Maureen er lekker op uit. Zo zijn ze al een keer wezen suppen, bezochten ze onder meer Blauwbaai, Willemstad en Playa Porto Marie en hebben ze over het hele eiland al meer dan vijftig flamingo’s gezien. ‘s Avonds liggen ze er standaard rond  21:00 in, omdat de volgende dag de wekker zo vroeg gaat.

Tot half maart weg

Zowel Koen als Maureen zijn momenteel erg gelukkig met deze manier van werken. Ze hebben op het eiland al snel hun draai gevonden en ook werktechnisch gaat alles goed. Collega’s in Nederland sparen hun vragen op en Koen zorgt ervoor dat hij de eerste uren van de dag aanwezig is voor vragen, feedback en overleg.

Via Polarsteps kijken wij af en toe mee naar de avonturen van Koen en Maureen, maar stiekem kunnen we niet wachten tot ze weer op Nederlandse bodem zijn geland! Tot 14 maart!

Lekker een duik nemen na een dagje hard werken!
Zo ziet thuiswerken op Curaçao eruit
Het is geen BIG FAT-kantoor, maar vooruit ;)