Ga naar de inhoud

Van geen baan naar een baan als operationeel directeur

15 april 2022

De titel van dit blog klinkt als een afgewezen pay-off voor een Telfort-reclame. Maar ik zie het meer als de titel van een modern jongensboek. Want het is echt waar. In drieënhalf jaar tijd ging ik van geen baan naar een baan als operationeel directeur. Graag leg ik je uit hoe ik deze ontwikkeling heb gemaakt.

Teamuitje 2021

Dit artikel verscheen eerder op de LinkedIn-blog van Kevin. Je kan hem daar volgen óf gewoon hieronder verder lezen:

Dat ik mijn blog, waarin ik aankondig operationeel directeur te zijn van Doit Online Media, begin met de onthulling dat ik in de zomer van 2018 geen baan had is wellicht niet vanzelfsprekend. Ik heb namelijk lang nagedacht of ik mezelf wel zo kwetsbaar wil opstellen.

Mensen die mij goed kennen weten dat dit helemaal niet bij mijn natuur hoort. Maar als er iets is wat ik in de afgelopen jaren heb geleerd en gemerkt is dat je alleen maar kan groeien als je buiten je comfortzone durft te stappen. Als iets spannend en lastig is, maar tegelijkertijd uitdagend voelt: doe het dan direct!

In dit soort situaties gaan mijn gedachten direct naar de overbekende slogan van Nike (“Just do it!”) en een uitspraak die onterecht (maar dat doet niks af aan de boodschap) wordt toegewezen aan Pippi Langkous: “ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”.

Juni 2018

Het verhaal begint in juni 2018, toen ik door omstandigheden zonder werk zat. Op een zonnige dag liep ik met onze hond Vigeç over het industrieterrein 7-Poort langs het kantoor van Doit Online Media.

Mijn toenmalig collega Klaas zag mij en kwam naar buiten om te vragen hoe het ging. (offtopic: we hebben samen op de havo gezeten, waar wij de twee jongens waren die voorin bij de docent moesten zitten 😉). Dat ik op zoek was naar een nieuwe uitdaging kwam ook ter sprake.

Binnen Doit Online Media stond op dat moment geen passende vacature open, maar we besloten een maand later nog eens met elkaar af te spreken. Klaas raadde een afspraak met Kees, een van de directeuren, aan. De afspraak liet even op zich wachten omdat hij op dat moment op vakantie was.

Augustus 2018

Het gesprek met Kees was leuk, ook omdat we allebei Zevenaarders zijn en we veel overeenkomstige vrienden en kennissen bleken te hebben. Het probleem was echter nog steeds dat er geen vacature beschikbaar was voor mij. Toch bleven Kees en ik contact houden en op een zekere dag belde hij mij met de mededeling dat er wellicht een kans was…

Een vervolggesprek met Jaap, de andere directeur, volgde. Maar ook hij was met vakantie waardoor ik pas begin september met hem om tafel kon. Ik vond het natuurlijk wel spannend, maar Kees liet doorschemeren dat Jaap snel overtuigd zou zijn als ik met een goed plan op de proppen kwam. Met een laptop met daarop een fancy PowerPoint-presentatie ging ik naar de afspraak, nota bene bij Jan & Jan in Didam, maar gedurende het gesprek heb ik mijn laptop niet eens open gehad! Het gesprek liep vanzelf…

Oktober 2018

Inmiddels was ik vier maanden verder na die eerste wandeling langs het kantoor van Doit Online Media. Aan mijn doorzettingsvermogen hebben ze vast niet getwijfeld. 😉 Ergens half september maakten we het contract rond, maar wél met het verzoek om zo snel mogelijk te beginnen. Tsja, mij eerst meerdere maanden laten zweten en dan moet ik meteen beginnen… Ik had nog wat oppas-uitdagingen, waardoor ik de eerste tijd maar drie dagen per week kon maken. Maar…oktober 2018 was het zover, ik startte als projectmanager!

Teamgeest

Wat mij direct aansprak? De teamgeest binnen de organisatie! Iedereen wil op zijn of haar manier en met zijn of haar expertise een steentje bijdragen om klanten online verder te helpen en daarbij het internet mooier, beter en toegankelijker te maken. Bij Doit Online Media stonden én staan klanttevredenheid en kwaliteit hoog in het vaandel. Maar net zo belangrijk is dat je plezier in je werk hebt, dat je jezelf (altijd) ontwikkelt en dat je voor je gevoel met leuke dingen bezig bent en daarvoor (bijna) iedere dag je bed uitkomt. Ik gebruik hiervoor vaak de gevleugelde uitspraak: “alleen ga je sneller, maar samen kom je verder”. Voor mij is dit de beste formulering voor hoe de teamgeest was, is én blijft binnen onze organisatie.

Van projectmanager naar operationeel manager

Toen ik begon als projectmanager in 2018 was er wel wat werk aan de winkel. Dit is overigens nog steeds zo, maar op een totaal andere manier. De eerste maanden stonden enerzijds natuurlijk in het teken van het kennismaken met de collega’s, de werkwijze en onze klanten. Anderzijds was er weinig inzicht en overzicht qua planning en projecten.

Hierdoor waren veel projecten onduidelijk, onoverzichtelijk en soms zelfs per ongeluk vergeten. De noodzaak ontstond om zoveel mogelijk dezelfde werkwijze aan te nemen en structuur aan te brengen en en daarbij te zorgen dat de projecten die in de wachtrij stonden online gingen. Deze taak heb ik op me genomen en ik durf wel te stellen dat we hier in de projecten nog dagelijks de vruchten van plukken. Ook is er veel veranderd in het projectproces en binnen de organisatie. In mei 2019 ging ik dan ook meer aan de slag met processen, projecten, strategie en groei. Als gevolg hiervan ontwikkelde de organisatie en ontstond er meer behoefte aan sturing. Hierdoor veranderde mijn functie mee en ging ik verder als operationeel manager.

Iedere dag steeds een beetje beter

Ik wil elke dag een stukje beter worden, altijd en in alles. Dus ook in mijn werk de afgelopen drie jaar. Tijdens mijn missie om iedere dag beter te worden neem ik anderen hierin graag mee. Gedurende mijn tijd bij Doit Online Media voelde ik dan ook steeds meer de drive om verantwoordelijkheid te nemen om de organisatie naar een hoger niveau te tillen.

In oktober 2020 gaf ik bij Jaap en Kees aan dat ik graag een volgende stap wilde maken in mijn carrière. Voor mij was dit de ontwikkeling naar operationeel directeur. Ze zeiden: “dat is heel leuk, maar laat maar zien dat je het kan”. Stiekem kreeg ik vanaf toen al de vrijheid en de verantwoordelijkheid om dit binnen de organisatie in te vullen, maar op de werkvloer en naar buiten toe werd er nog geen label opgeplakt. Ik kreeg in die tijd de ruimte om de competenties die ik nog miste te ontwikkelen. Ik liep eigenlijk als 36-jarige collega stage. 😉

In 2021 is er onder mijn verantwoordelijkheid veel veranderd, er zijn tien(!) nieuwe collega’s bijgekomen, de organisatie is verder gegroeid en geprofessionaliseerd (met onder andere een online personeelshandboek, sociaal intranet en functieprofielen per afdeling) en we hebben grote stappen gezet met monitoring en dashboarding van onze interne processen. Op deze manier hebben we meer inzichten om nóg beter te worden met z’n allen en om onze doelstellingen te kunnen halen.

De – voorlopige – kroon op mijn werk is de stap die ik per 1 januari 2022 heb gemaakt naar de functie van operationeel directeur. Dit was nooit gelukt als ik niet uit mijn comfortzone was gestapt of mezelf niet telkens had verbeterd. En uiteraard ook niet als ik niet de vrijheid had gekregen van Kees en Jaap, die ik hierbij dan ook wil bedanken voor deze prachtige kans!

What’s next?

Wat ik nu ga doen? Gewoon, nog steeds iedere dag een beetje beter worden, mezelf verder ontwikkelen en verder bouwen aan de groei van deze schitterende club, samen met mijn collega’s. Deze blog gaat natuurlijk over mij persoonlijk maar zonder het geweldige team was dit nooit gelukt. Ik ben benieuwd waar ik nu over drie jaar sta. Ik héb al een idee, maar die hou ik nog even voor me, want de ideeën en plannen zijn nog volop in ontwikkeling! Zo zijn we, as we speak, bezig met de uitrol van onze plannen en strategie voor dit jaar en voor de nabije toekomst.

Het is en wordt ook een steeds grotere uitdaging om nieuwe collega’s te vinden die ons verder gaan helpen in onze ontwikkeling en groei. Denk jij degene te zijn die ons verder kan helpen, weet jij de ideale kandidaat of wil je meer (van mij) weten? Bel of app me dan gerust: 06-12656797. En begin maar vast aan die fancy PowerPoint-presentatie voor Jaap… of toch niet? 😉

Dit blog is geschreven door
Kevin Verlangen
Kevin