Ga naar de inhoud

Veilig internetten; hoe doe je dat?

8 februari 2022

Safer Internet Day is een wereldwijd evenement dat ieder jaar plaatsvindt in februari. Op deze dag vraagt men aandacht voor veilig en verantwoord gebruik van online technologieën. Aangezien wij elke dag bezig zijn het internet mooier te maken, hebben wij genoeg tips voor je om veiliger te internetten. Hoeveel hiervan pas jíj al toe?

Veilig Internet Scaled

Veilig internetgebruik is belangrijker dan ooit. Werd je vroeger vooral gewaarschuwd voor virussen (via dubieuze PowerPoint’s of malafide toolbars), tegenwoordig moet je goed uitkijken naar welke webwinkel je je geld overmaakt, met wie je nu eigenlijk aan het tinderen bent en wat je kinderen zoal uitspoken op hun mobieltje.

Onze tips

We gaan er anno 2022 vanuit dat je een virusscanner gebruikt en dat je dubieuze mailtjes wel weet te herkennen. Maar hoe kun je nog meer op een veilige en verantwoorde manier internetten?

Tip #1: Check het slotje!

Wanneer je online iets doet waar gevoelige informatie bij komt kijken, let dan op dat de url ‘https’ bevat en niet ‘http’. HTTPS is de versleutelde versie van HTTP en is cruciaal wanneer je bijvoorbeeld internetbankiert of een online formulier invult. Gaan deze handelingen via een HTTPS-verbinding dan weet je dat de data-overdracht versleuteld gebeurt en voorkom je dat mogelijke hackers de informatie ‘onderweg’ niet-versleuteld kunnen oppikken.

In Chrome zie je in één oogopslag of een website een versleutelde verbinding heeft door de aanwezigheid van een slotje in de url-balk van de browser.

Slotje in browser

Tip #2: Kijk uit voor een catfish

De term ‘catfish’ komt van de gelijknamige documentaire (aanrader!) uit 2010, waarin documentairemaker Nev Schulman ontdekt dat de vrouw met wie hij chatte totaal iemand anders blijkt te zijn. Grooming is ook een vorm van catfishing, want hierbij doet een meerderjarig persoon zich online voor als een minderjarige om uiteindelijk met het minderjarige slachtoffer te kunnen afspreken.

Of het nu om jezelf gaat of om je kind, probeer te achterhalen of degene aan de andere kant van de chat ook écht diegene is. Je kan bijvoorbeeld vragen of diegene een foto wil maken waarin hij of zij iets simpels vasthoudt (bijvoorbeeld een knijper, een afstandsbediening of de krant van vandaag). Ook kun je vragen aan de ander om even tien seconden de webcam aan te zetten, puur om er zeker van te zijn dat je met de juiste persoon contact hebt.

Je kan zelf vaak ook al wat research doen. Profielfoto’s op social media kun je bijvoorbeeld ‘reverse searchen’.  Dit kun je doen in Google Afbeeldingen door te klikken op het camera-icoontje (“Zoeken op afbeelding”). De website TinEye laat je ook een afbeelding uploaden, waarna je krijgt te zien of de foto al ergens online is te vinden. Mocht je op deze twee manieren niks vinden, kun je ook altijd nog de Russische zoekmachine Yandex proberen. Hun reverse image search bekijkt weer net wat andere websites, dus misschien dat je hier je oplichter tussen ziet staan!

#3: Check reviews, KvK-inschrijving en adresgegevens

Over oplichters gesproken: niemand zit erop te wachten om een smak geld over te maken aan een webwinkel of Marktplaats-verkoper, om er daarna achter te komen dat je kan fluiten naar je aankoop. Dit gevaar ligt ook op de loer bij verkoopplatforms zoals Bol.com, eBay of Amazon, waar duizenden externe verkopers zijn aangesloten en hun producten onder die overkoepelende naam aan de man brengen.

Check bij dit soort platforms altijd eerst even of de webwinkel zélf het product verkoopt of dat dit gebeurt via een externe verkoper. Is dat laatste het geval, check dan even de reviews die vaak staan vermeld op de verkoperspagina. Hier vind je ook meer informatie over het bedrijf. Vind je bijvoorbeeld een wel héél aantrekkelijke aanbieding op Bol.com, maar wordt het product verkocht door een externe verkoper die pas nét is aangesloten en weinig of negatieve reviews heeft, dan kun je de deal beter aan je voorbij laten gaan.

Als je wat meer onderzoek wilt doen, kun je de bedrijfsnaam opzoeken op de website van de Kamer van Koophandel en meer informatie bekijken. Via de app Handelsregister kun je zelfs 30 keer zulke informatie kosteloos opvragen. Met de vrijgekomen adresgegevens kun je vervolgens googelen naar welke bedrijfsnamen nog meer gevestigd zijn op dat adres.

#4: Check bronnen en zoek verder

Je ziet: er zijn tegenwoordig steeds meer manieren waarop je misleid en opgelicht kan worden. Dit kan ook al met alleen maar informatie. Fake news is tegenwoordig schering en inslag. Probeer hier niet voor te vallen door de bron van het vermeende nieuws te achterhalen en net even wat verder te zoeken. Soms vind je een website of instantie waar het nieuws al ontkracht is. Zo heeft persbureau Reuters een uitgebreide factcheck-database en staat de website Snopes bekend om het ontkrachten van broodjeaapverhalen.

Heb je vragen? Wij hebben antwoorden!

Wij durven best te zeggen dat we weten hoe het internet werkt. Dus heb je ergens vragen over, neem dan contact met ons op!

Dit blog is geschreven door
Henoch van Paesschen
Henoch