Ga naar de inhoud

Wat is digitale toegankelijkheid?

5 november 2023

Schoenen kopen, een route checken, het laatste nieuws lezen, informatie opzoeken, communiceren met vrienden: tegenwoordig doen we bijna alles online. Door de groeiende digitalisering hebben we de wereld binnen handbereik. Maar voor veel mensen met een beperking (al dan niet tijdelijk) is het vaak erg lastig om online hun weg te vinden. Websites en apps zijn over het algemeen nog niet digitaal toegankelijk genoeg. Maar wat is nou precies digitale toegankelijkheid en waarom is het belangrijk om hier wél mee aan de slag te gaan? Wij leggen het uit.

BAS 3017

Een digitale wereld voor iedereen

Digitale toegankelijkheid betekent dat iedereen – ongeacht de situatie – jouw website kan gebruiken. Dus ook mensen met een beperking. En daarbij bedoelen we niet alleen mensen die doof, blind of slechtziend zijn, maar ook mensen die niet goed kunnen lezen, dyslexie hebben, een motorische handicap ervaren of mensen die minder digitaal vaardig zijn. Digitale toegankelijkheid zorgt voor een digitale wereld waar iedereen toegang tot heeft. Beperking of niet.

Digitale toegankelijkheid zorgt voor een digitale wereld waar iedereen toegang tot heeft. Beperking of niet.

Iedereen is wel eens digitaal beperkt

In Nederland bevinden zich zo’n 4 miljoen mensen in een situatie waarin ze niet goed digitaal uit de voeten kunnen door een aandoening of beperking. Maar daarnaast is iedereen wel eens digitaal beperkt, door een tijdelijke situatie. Dit kan iets fysieks zijn, zoals een gebroken arm, of een tijdelijke omstandigheid waarin je je bevindt. Een voorbeeld: fel zonlicht dat weerkaatst op jouw telefoonscherm, waardoor je tekst niet kan lezen. Of heel veel herrie om je heen, waardoor je een video zonder ondertiteling niet kunt verstaan.

Is digitale toegankelijkheid verplicht?

In Nederland is het voor alle (semi-)overheidsinstanties al verplicht om een digitaal toegankelijke website te hebben. Vanaf 28 juni 2025 is het óók voor alle bedrijven verplicht om online content toegankelijk te maken voor iedereen. Op deze datum gaat er namelijk een nieuwe wetgeving van kracht waar iedereen met een website, app of webshop aan moet voldoen. Wat deze wet precies is en aan welke richtlijnen je moet voldoen, lees je in dit blog.

Vanaf 28 juni 2025 is het óók voor alle bedrijven verplicht om online content toegankelijk te maken voor iedereen.

Punten scoren met een digitaal toegankelijke website

Als bedrijf is het dus verplicht om aan de wet te voldoen, maar jouw website digitaal toegankelijk maken doe je in eerste instantie voor je gebruikers. Met een toegankelijke website maak je jouw online product of dienst beter voor iedereen. Je vergroot je doelgroep én vertaalt jouw goede service en dienstverlening van offline ook naar online.

Maar wist je dat een digitaal toegankelijke website ook beter scoort in Google? Eén van de voorwaarden van een toegankelijke website is een goede websitestructuur. Denk hierbij aan duidelijke koppen (headings) en alternatieve teksten bij afbeeldingen. Ook zorgt digitale toegankelijkheid voor een website die duidelijke content bevat, gebruiksvriendelijk werkt en snel laadt. Allemaal aanpassingen die belangrijk zijn voor jouw SEO én waar Google heel blij van wordt. Een win-winsituatie dus.

Waar moet een digitaal toegankelijke website aan voldoen?

Er zijn richtlijnen opgesteld voor het toegankelijk maken van een website of app. Deze richtlijnen zijn vastgelegd in de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) en leggen uit hoe webcontent toegankelijk gemaakt kan worden voor een zo breed mogelijk publiek. Een deel van deze eisen bestaat uit relatief simpele dingen, zoals het meegeven van een alternatieve tekst (ALT tekst) aan afbeeldingen, zodat mensen met een visuele beperking dezelfde informatie krijgen als iemand die de afbeelding zou zien. Andere aanpassingen zijn van technische aard, die door een webbouwer doorgevoerd moeten worden. Het gaat er uiteindelijk om dat iedereen – met of zonder beperking – jouw website makkelijk kan bereiken en gebruiken.

Hoe maak je een website digitaal toegankelijk?

Door de richtlijnen van de WCAG te volgen kun je de benodigde aanpassingen aan je website (laten) doorvoeren. Hier kan een webbouwer je bij helpen, of je kunt zelf aan de slag met het aanpassen van de content op je website. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar wij denken graag met je mee over de stappen die je kunt nemen.

Wil je meer weten over digitale toegankelijkheid en WCAG? Simon en Sander vertellen je meer over de mogelijkheden voor jouw website. Neem contact met ons op.