Ga naar de inhoud

Wij gingen naar Athene, maar ouzo?

13 juni 2023

Begin deze maand gingen teamleider Simon, frontender Koen, backender Jan en designer Tom een week lang naar Athene. Maar ouzo vraag je je af? Nou, WordCamp Europe vond daar plaats. De vier heren hielden eerst een workation op locatie en dompelden zich daarna twee dagen lang onder in talks, keynotes en workshops.

WordCamp 2023 in Athene

Het begint inmiddels traditie te worden bij ons op kantoor. Eén keer per jaar gaan een aantal collega’s ergens naar een mooie plek in Europa om daar het jaarlijkse WordPress-evenement WordCamp Europe bij te wonen. Dit jaar zat er een extra feestelijk tintje aan, want WordPress bestaat twintig jaar!

Geen zin om tekst te lezen? Bekijk dan gewoon de aftermovie:

Van blogbouwer tot immens populair CMS

Wat ooit begon als een simpele, zeer toegankelijke manier om een blog te starten, is nu een zeer uitgebreid CMS dat bijna 30 procent van de één miljoen best bezochte websites gebruikt. Grote websites als Booking.com, Tripadvisor, IBM en de officiële website van het Witte Huis draaien op WordPress.

Voor onze website én die van onze klanten werken wij ook dagelijks met WordPress, dus dan is een evenement als WordCamp erg handig om up-to-date te blijven van alle nieuwe ontwikkelingen. Collega’s Simon, Koen, Jan en ondergetekende (Tom) verzamelden zondag 4 juni om 02:30 ‘s nachts op kantoor, van waaruit we naar Düsseldorf reden. Via de Skytrain, een automatisch aangestuurde zweeftrein, zoefden we van de parkeerplaats naar het vliegveld, om vervolgens om 10:00 lokale tijd in Athene aan te komen.

Work hard, play harder

Maandag tot en met donderdag werkten we hard, wat soms nog knap lastig was met de simpele ADSL-verbinding waarmee we verbonden waren en via Slack contact hielden met kantoor. ‘s Avonds gingen we er telkens op uit om de Griekse hoofdstad te verkennen. Na een hoop Alfa-bier, gyros (véél gyros) en dolmadakia (gevulde wijnbladeren) was het tijd om cultuur te snuiven en dat kan héél goed in Athene!

Zo bezochten we op zondag Lycabettus, de 277 meter hoge heuvel midden in Athene, van waar we een prachtig 360-graden-zicht hadden op de stad. Maandag togen we naar Anafiotika, een schilderachtig klein wijkje aan de voet van de Akropolis. Hier zagen we mooi het contrast tussen het moderne Athene en het oude, historische gedeelte. Ook bezochten we de wijken Plaka en Monastiraki (vanaf de rooftop bar daar hadden we weer een prachtig uitzicht!), het stadion van Panathinaikos FC, maakten we een fietstocht door de stad en ontsnapten we met succes uit een escape room.

Plugin-meldingen, AI en toegankelijkheid

Vrijdag en zaterdag was het dan eindelijk tijd voor WordCamp. Eerlijk is eerlijk, soms misten we wat diepgang bij bepaalde onderwerpen, maar dat is ook iets waar de organisatie bewust mee bezig gaat voor de komende edities. Zelf vonden wij een talk over security het meest interessant. Zo is er al acht jaar een feature-request om met bijvoorbeeld een symbooltje aan te geven als een geïnstalleerde plugin gedateerd is en al lang niet meer wordt bijgewerkt. Vanuit WordPress kwam de oproep om daar als community maar eens werk van te maken, zodat de security binnen WordPress (waarbij vooral plugins een zwakke schakel kunnen zijn) nóg beter wordt.

Ook interessant was een sessie over het onboardingproces en de communicatie gedurende dit traject. Hoe neem je contact op met de klant, wat doet een welkomstpakketje met de klantwaardering en wat voor soort mails kun je sturen tijdens de klantreis?

En natuurlijk kon WordCamp ook niet om AI heen. Zo liet een keynote-spreker zien hoe een website over kattenvoer met een door AI geschreven versie méér omzet genereerde dan met een website die door contentmarketeers was geschreven. (Nee, onze collega’s van Warempel zijn nog niet bang om hun baan kwijt te raken. 😉)

Een andere, zeer interessante én nuttige, implementatie van AI was op het gebied van toegankelijkheid. Zo geeft de plugin Stark in Figma al tijdens het design feedback op je ontwerp wat betreft toegankelijkheid. Zo kijkt de tool naar het contrast en de lettertypes die je gebruikt; zijn deze niet geschikt voor bijvoorbeeld slechtzienden, dan geeft Stark dat direct aan. Handig!

Met inspiratie op zak weer naar huis

Gelukkig was het niet allemaal eenrichtingsverkeer; er was ook genoeg ruimte – vooral tijdens de gezellige afterparty’s – om met andere WordPress-fanaten te spreken en van gedachten te wisselen. Zo hebben we hele leuke gesprekken gevoerd met developers uit Bulgarije, Polen en Spanje!

Nadat we zaterdag nog naar het strand zijn geweest en ‘s avonds de Champions League-finale hebben gekeken, was het zondag – helaas – weer tijd om Athene te verlaten. Maar wél met extra inspiratie, nieuwe WordPress-inzichten én mooie verhalen in de handbagage. 😉 We kijken in elk geval uit naar WordCamp in Turijn volgend jaar!

Dit blog is geschreven door
Tom Elbers
Tom
Athene1
Athene2
Athene
Athene3
Athene5
Athene4