Wij waren bij WordCamp, dit is wat we leerden
Begin juni vond in Porto het jaarlijkse WordPress-evenement WordCamp Europe plaats. BIG FAT Internet stuurde een delegatie front- en back-enders om up-to-date te blijven. Het leuke aan deze conferentie is dat men zich niet alleen richt op de ontwikkeling van websites, maar ook op design, content en projectmanagement. Maar deze trip leerde ons niet alleen van alles over het populaire CMS, het betekende óók het club-debuut van Noah, de aanschaf van een elektrische barbecue én Jan om half vier ‘s nachts uitzwaaien. Lees maar.
Frontend-teamleider Simon, Koen, Jan, kersverse collega Noah en ondergetekende (Jochem) vlogen na onze werkdag op 31 mei naar Porto. Gelukkig hadden we geen gedoe onderweg en kwamen we netjes om één uur ‘s nachts aan. Niet dat we toen meteen gingen slapen, want we hadden honger! Gelukkig was daar Uber Eats en gingen we moe, maar met een volle maag naar bed.
Big, fat projecten, bier en barbecue
De volgende dag werkten we ‘gewoon’ aan de vette projecten waar we met BIG FAT Internet mee bezig zijn. Maar dan vanuit het inmiddels zonnig geworden Porto. Tijdens de pauze zochten we een leuk restaurantje op en ‘s avonds vonden we dat het hoog tijd was voor bier en barbecueën op het dakterras van het door ons gehuurde appartement. We hebben stad en land gezocht naar een simpele wegwerpbarbecue, maar helaas zonder resultaat. Gelukkig vond ik wel een elektrische barbecue in de aanbieding voor twintig euro, dus toen hebben we dat maar gekocht! Aan het eind van de avond zijn we nog even de stad in geweest, want het is ook zonde als je tijdens zo’n trip zo weinig van de stad ziet. 😉
De invloed van stakeholders
Maar nu even over WordCamp, dat vol zat met interessante keynotes. Zo presenteerde Vito Peleg, oprichter van WP Feedback, een sessie waarin hij inging op de invloed van stakeholders. “WordPress-professionals zijn het erover eens dat als ze alles hadden wat ze nodig hadden om een website voor een klein bedrijf te bouwen, het tussen de drie en vijf dagen zou duren. Maar wanneer een klant of stakeholder in het proces wordt betrokken, wordt die kleine taak opeens een project van vier tot zes weken. Hoe kan dat?”
Wij hebben gelijk onze projectmanager Jan-Willem ingelicht, want die is altijd op zoek naar een zo efficiënt mogelijk verloop van onze projecten. De oplossing volgens Vito? Tooling, waaronder wireframes. Hoe duidelijker je vooraf bent, hoe soepeler alles daarna verloopt. Een tip waar we zeker wat mee kunnen!
Focus op Gutenberg en performance
Verder was er vanuit WordPress een duidelijke focus op Gutenberg, de editor van WordPress waarmee je een pagina via contentblokken inricht en aanpast. Zelf werken wij (voor onze klanten) hier nog niet veel mee, maar het is zeker iets wat we nauwlettend in de gaten blijven houden!
Ook is er steeds meer aandacht voor performance-optimalisatie. Zoals spreker Felix Arntz het treffend verwoordde: WordPress mag dan wel nog steeds het meest populaire CMS ter wereld zijn, bepaalde contentmanagementsystemen hebben de afgelopen jaren een flinke inhaalslag gemaakt. Deze winnen, ondanks de beperktere functies, aan populariteit en dat komt met name omdat ze een betere gebruikerservaring en performance bieden.
WordPress Performance Lab
WordPress mag dus niet op de lauweren rusten en zet de laatste jaren veel in op performance-verbeteringen. Het richtte daarom zelfs een WordPress Performance Team op, wat leidde tot de WordPress Performance Lab-plugin.
Iedereen kan deze plugin gebruiken, maar het doel is vooral om nieuwe features te testen. Wordt een feature goed ontvangen door de community, dan wordt deze uit de plugin gehaald en in de basiscode van WordPress gezet. De community kan zo, via Github en Slack, meebeslissen over nieuwe features. Op dit moment houdt de plugin zich bezig met WebP (als sneller alternatief voor .jpg- en .png-afbeeldingen) en checkt het wat een website allemaal inlaadt qua css en JavaScript. WordPress is dus echt een CMS dat is ontwikkeld voor én door gebruikers.
…En toen weer naar huis
Nadat we twee dagen lang heel wat sessies hadden bijgewoond en weer een stuk wijzer waren geworden, bliezen we stoom af met een avondje stappen. Voor Noah (die sinds 1 mei bij ons werkt) was het zelfs de eerste keer dat hij een club van binnen zag! (Wat ook weer niet zo verrassend is voor een 21-jarige met twee saaie jaren vol lockdowns achter de rug.)
Na het stappen hebben we nog twee uur lang gezellig geborreld op het dakterras en konden we zelfs Jan uitzwaaien, want die moest om half vier ‘s nachts naar het vliegveld omdat hij eerder in Nederland moest zijn. Al met al hebben we er met z’n allen een mooie, memorabele trip van gemaakt en kunnen we niet wachten tot volgend jaar, als WordCamp Europe plaatsvindt in Athene.