Goede vacaturetekst schrijven? Met deze tips scoor jij raak
Met een goede vacaturetekst maak je potentiële kandidaten niet alleen enthousiast voor de functie, maar óók voor jouw bedrijf. Daarom is het zaak om een vacaturetekst te schrijven die er tussenuit springt. Maar hoe doe je dat? In dit blog geeft onze collega Marije van Warempel 9 tips voor het schrijven van een sterke vacaturetekst.
De kans is groot dat iemand via een vacaturetekst voor het eerst met jouw bedrijf in aanraking komt. Een vacaturetekst is dus dé plek waar je jezelf als werkgever wil voorstellen. Vergelijk het maar met een online datingprofiel. Met een pakkende tekst en goede foto’s zet je daar de beste versie van jezelf neer, met het doel om nieuwe mensen te ontmoeten en uiteindelijk de beste match te vinden.
Het werkt met een vacaturetekst niet anders. Je wil de aandacht pakken, de lezer verleiden om door te scrollen én – als de wederzijdse klik er is – een eerste date plannen.
9 tips voor het schrijven van een pakkende vacaturetekst
Maar hoe pak je dat nou écht goed aan? Door onderstaande tips toe te passen, zorg je voor een pakkende vacaturetekst die uitnodigt om naar rechts te swipen. En ze werkten nog lang en gelukkig…
#1: Begin met een brainstorm
‘Oh, trouwens. Die vacature moet vandaag ook nog even online. Schrijf jij snel een tekstje?’ Nee, want zo werkt het niet. Een goede vacaturetekst begint altijd met een brainstorm. Besteed tijd aan het opstellen van je vacaturetekst en stel jezelf de volgende vragen:
- Wat maakt deze vacature leuker dan een vergelijkbare vacature bij de buurman?
- Hoe ziet jouw ideale kandidaat eruit?
- Welke frustraties ervaart hij in zijn huidige baan, die jij met jouw functie kan wegnemen?
Extra tip: maak eens een praatje met een collega die de functie waarvoor jij iemand zoekt, nu uitoefent. Wat vindt hij of zij zo leuk aan het werk?
#2: Kom binnen met een knallende intro
Zonder pakkende intro is een sollicitant vrij snel afgehaakt. Wil je dat hij doorleest? Zorg er dan voor dat je de allerbelangrijkste vraag die hij heeft, direct in de introtekst beantwoordt: waarom moet de kandidaat voor deze functie én voor jouw bedrijf kiezen?
Vind je het lastig om die vraag te beantwoorden? Laat deze voorbeelden je helpen:
Direct doorgroeien naar een baan als vrachtwagenchauffeur?
Haal jouw C-rijbewijs op onze kosten.
Als monteur werk je bij ons aan uitdagende projecten voor grote klanten,
maar draai je nooit overuren óf storingsdiensten.
Werken onder schooltijd? Ga parttime aan de slag als administratief medewerker
en sta om 14.00 uur weer op het schoolplein.
#3: Zorg voor een duidelijke functieomschrijving
Een sollicitant wil precies weten wat hij gaat doen in de functie. Wees daar duidelijk over, ook als je vacaturetekst daardoor langer wordt. Denk aan het volgende:
- Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
- Wat is het doel van deze functie?
- Wat maakt de functie uitdagend?
Waarom gaat een techneut echt gelukkig worden bij Exapps en waarom zou een werkvoorbereider zeker bij jouw metaalbewerkingsbedrijf aan de slag moeten?
Duidelijkheid geldt óók voor de functietitel. Zoek je een nieuwe programmeur? Dan is de titel ‘back-end-programmeur’ een stuk duidelijker dan ‘code-wizard’. Scoor je ook nog eens hoger in Google!
Hulp nodig bij je vacaturetekst? Doe de vacaturescan!
#4: Wees beknopt in het functieprofiel
Hoe uitgebreider in de functieomschrijving, hoe beknopter in het functieprofiel. Je wil de sollicitant namelijk niet direct afschrikken met een waslijst aan wensen. Besef dat de perfecte kandidaat vaak niet bestaat en dat je het schaap met de welbekende vijf poten niet snel vindt.
Bepaal voor jezelf wat de kandidaat écht in huis moet hebben en wat de nice-to-haves zijn. Beperk de lijst met functie-eisen vervolgens tot een maximum van 7 punten. De andere punten kun je altijd nog in een gesprek bespreken.
#5: Beschrijf de werksfeer
Na een goed salaris, is werksfeer de één-na-belangrijkste reden van een kandidaat om voor een werkgever te kiezen. Beschrijf in je vacaturetekst niet alleen waar iemand komt te werken, maar vooral ook hoe het is om bij jullie te werken.
Na een goed salaris, is werksfeer de één-na-belangrijkste reden van een kandidaat om voor een werkgever te kiezen.
Wat maakt jullie bedrijf zo leuk? Houden jullie ieder jaar een workation in het buitenland? Is er één keer per maand een pizza-party op kantoor? Is kantoorhond Flip iedere dag aanwezig om knuffels uit te delen? Of zoeken jullie iedere pauze de competitie met elkaar op via een potje voetbal/tafeltennis/hegbal?
Ondersteun je verhaal met foto’s en video’s. Van jullie kantoor, de manier waarop jullie de pauze doorbrengen, het vorige teamuitje, de zomerbarbecue, de maandelijkse padel-avond… Laat in video’s ook vooral collega’s aan het woord, zij zijn namelijk dé ambassadeurs van jouw bedrijf!
#6: Stel jezelf voor als werkgever
Waar sta jij voor als werkgever? Wat onderscheidt jou ten opzichte van anderen? Een vacaturetekst is dé plek om je kop boven het maaiveld uit te steken en met trots te vertellen wat jouw bedrijf écht bijzonder maakt.
Dit kan ‘m zitten in bijvoorbeeld jullie visie, jullie bedrijfscultuur of jullie secundaire arbeidsvoorwaarden. Nu kun je jezelf met een vrijmibo tegenwoordig niet meer onderscheiden, maar dat kan vast nog wel met een stoelmasseur, een fietsplan, een vast budget voor opleidingen of een gratis sportabonnement.
Wil je jouw werkgeversmerk het beste podium geven, denk dan eens aan een aparte werken-bij-website. Dit is een website die volledig is afgestemd op potentiële medewerkers en heeft maar één doel: nieuwe medewerkers aantrekken die passen bij jouw organisatie.
#7: Gooi clichés in de prullenbak
Jij hebt een hands-on mentaliteit en bent flexibel ingesteld
Wij zoeken een stressbestendige spin in het web
Jij hebt affiniteit met onze branche en dit apparaat/dit systeem/deze expertise kent geen geheimen voor jou
Je voelt je thuis in een dynamische omgeving waar geen dag hetzelfde is
Wij bieden een marktconform salaris en aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden (hierover later meer…)
Zomaar wat clichés die je nog vaak tegenkomt in vacatureteksten. Zonde, want hierdoor lijkt het alsof er geen moeite is gedaan om een leuke tekst te schrijven en in feite zijn het ook nikszeggende termen. En wist je dat maar liefst één op de drie sollicitanten zich ergert aan clichés in vacatureteksten? Probeer deze dus te vermijden en vertel in je eigen woorden waarom het zo leuk is om bij jullie te werken.
Probeer clichés te vermijden en vertel in je eigen woorden waarom het zo leuk is om bij jullie te werken.
En wil je tóch een cliché gebruiken? Maak het dan concreet aan de hand van een voorbeeld.
Met jouw flexibele instelling schakel jij moeiteloos over van het voeren van een pittig beoordelingsgesprek naar een kennismaking met een nieuwe sollicitant.
Jouw stressbestendigheid komt goed van pas bij de aanstaande fusering van onze twee bedrijven.
#8: Benoem het salaris
Het marktconforme salaris… Het is niet voor niets een cliché. Het zegt de kandidaat namelijk niets over wat hij uiteindelijk gaat verdienen. En heel eerlijk: weet jij wat het marktconforme salaris bij jouw bedrijf inhoudt?
Benoem dus gewoon het salaris in jouw vacature. En is dat lastig, omdat het salaris bepaald wordt op basis van werkervaring of leeftijd? Geef dan een indicatie. Zo weet de sollicitant in ieder geval in welke richting hij moet denken.
Het vermelden van het salaris scheelt jou ook veel werk. Want zo weet de kandidaat zeker dat hij zijn tijd niet verdoet, wat jou relevantere sollicitaties oplevert.
#9: Verlaag de drempel
De kandidaat heeft jouw vacaturetekst helemaal doorgelezen en is enthousiast. De eerste date is (hopelijk!) in zicht en dan wil je natuurlijk niet dat de kandidaat op het laatst afhaakt. Geef de kandidaat het laatste zetje door de drempel zo laag mogelijk te maken om contact op te nemen of te solliciteren. Laat de kandidaat contact opnemen zoals hij dat wil. Bijvoorbeeld via WhatsApp, per mail, chat of telefonisch. Laat ook weten met wíe hij contact opneemt, het liefst met een foto erbij van de persoon in kwestie.
Laat de kandidaat contact opnemen zoals hij dat wil. Bijvoorbeeld via WhatsApp, per mail, chat of telefonisch.
Maak het makkelijk om direct te solliciteren. Bijvoorbeeld via een simpel formulier met een paar invulvelden. Creëer urgentie door een sluitingsdatum te vermelden. En leg ook uit wat hij mag verwachten na het versturen van een sollicitatie. Wordt de kandidaat teruggebeld? En binnen hoeveel dagen mag hij een reactie verwachten?
De gouden match
Wil je helemaal gaan voor een gouden match, zorg er dan voor dat het plaatje dat je van jouw bedrijf hebt geschetst in de vacaturetekst, overal klopt. Want één ding is zeker: als de kandidaat enthousiast is, dan wil hij jouw bedrijf beter leren kennen en gaat hij googelen.
Plaats ervaringsverhalen ván en interviews mét medewerkers op jouw website, geef een kijkje in de verschillende afdelingen, deel foto’s en video’s van teamuitjes, jubilea, vrijdagmiddagborrels en werkprestaties op jouw social-kanalen en zorg ervoor dat je met deze content consistent online zichtbaar bent. Zo bouw jij aan jouw werkgeversmerk en zorg je ervoor dat potentiële kandidaten niet meer om jou heen kunnen op het web. Laat die sollicitaties maar komen!
Wil je met jouw werkgeversmerk aan de slag? Dan helpen we je bij Warempel graag verder.
Maak werk van je werkgeversmerk
Over Warempel
Warempel is hét contentmarketingbureau van Zevenaar en omstreken en – niet geheel toevallig – onze directe partner voor content. Laat je een website (door)ontwikkelen door BIG FAT Internet en heb je daarbij ook tekst nodig? Reken er maar op dat dit uit de digitale pen van één van de Warempeliers komt. Met contentmarketing, content voor websites én personeelswerving helpen zij bedrijven met hun online zichtbaarheid.