Ga naar de inhoud

Jouw website digitaal toegankelijk maken: wat kan je zelf doen? 

15 december 2023

Digitale toegankelijkheid is een hot topic en terecht. Want iedereen moet jouw website, app of webshop probleemloos kunnen bezoeken. Vanaf 2025 is dit zelfs wettelijk verplicht! Er zijn een hoop richtlijnen waar je dan aan moet voldoen. Wij kunnen je daarbij helpen, maar je kan ook veel zelf aanpassen. Ontdek hier wat je zelf kan doen. 

Simon

In een eerder blog legden we je al uit wat digitale toegankelijkheid is. Om vervolgens dieper in te gaan op de richtlijnen WCAG, oftewel de wet Digitale Toegankelijkheid, die websites, webshops en apps verplicht om te voldoen aan WCAG niveau A en niveau AA. Het gaat hierbij met name om technische veranderingen en dit zijn veelal aanpassingen die je websitebouwer voor jou moet doen. 

Aanpassen voor bezoekers én voor Google 

Deze technische aanpassingen bestaan bijvoorbeeld uit het toepassen van een responsive design of het zorgen voor voldoende contrast tussen tekst en achtergrond. Maar waar je zélf mee aan de slag kan, is niet minder belangrijk, namelijk: de content! 

Door jouw website WCAG-proof te maken op het gebied van content, zorg je ervoor dat iedereen jouw website kan bezoeken. Tegelijkertijd zijn het ook aanpassingen die zoekmachines erg waarderen! Je slaat dus twee vliegen in één klap, want de kans is groot dat jouw website door deze aanpassingen beter zichtbaar is in Google. 😉 

Wat je zelf kan doen voor toegankelijkere content

Geef alt-tags mee aan afbeeldingen 

Dit is een van de eenvoudigste en meest effectieve manieren om je website toegankelijker te maken. Door beschrijvende alt-tags toe te voegen aan afbeeldingen, kunnen schermlezers voor blinden en slechtzienden de inhoud van de afbeeldingen begrijpen. Je hoeft geen alt-tags toe te voegen aan afbeeldingen die puur decoratief zijn, maar dat mag natuurlijk wel. 

Zorg voor een duidelijke koppenstructuur 

Zorg ervoor dat je koppen duidelijk en logisch zijn gestructureerd. Dit helpt niet alleen zoekmachines om je content te begrijpen, maar het maakt het ook makkelijker voor mensen die schermlezers gebruiken om door je content te navigeren. Gebruik de <h1>-tag voor de belangrijkste kop (liefst ook één h1-kop per pagina), de <h2>-tag voor de net iets minder belangrijke koppen, et cetera. 

Gebruik toegankelijke taal 

Gebruik in jouw webteksten eenvoudige, duidelijke taal en vermijd jargon. Dit maakt jouw content toegankelijker voor mensen met cognitieve beperkingen en voor wie de taal van jouw website niet hun moedertaal is. Blijf uiteraard wel in jouw eigen tone of voice schrijven. 

Beschrijf links 

Maak links in teksten zo beschrijvend mogelijk. Dus in plaats van “klik hier”, gebruik je beschrijvende linkteksten die duidelijk maken waar de link naartoe leidt. Dit helpt gebruikers om beter te navigeren en te begrijpen wat ze kunnen verwachten als ze op een link klikken. Bijvoorbeeld: “Download onze PDF om alle prijzen te zien.” 

Maak digitale toegankelijkheid onderdeel van jouw contentpublicatie

Het aanpassen van jouw content voor een betere digitale toegankelijkheid is niet iets wat heel lastig is. Het moet vooral een standaard onderdeel worden van jouw ‘ritueel’ als jij content online zet. 

Bij het uploaden van een afbeelding in het CMS zorg je er bijvoorbeeld eerst voor dat de bestandsnaam beschrijvend is (dus Portretfoto-Luc-Kipmulder.jpg in plaats van IMG0342.jpg) en wanneer de afbeelding is geüpload voeg je gelijk een duidelijke alternatieve tekst toe. 

En plak je een lap tekst in je CMS, zorg er dan voor dat je alle koppen en tussenkoppen goed verwerkt, dat je tabellen netjes opmaakt én dat je tekst niet onnodig moeilijke woorden bevat. 

Wil je zeker weten dat je niks over het hoofd ziet? Cardan Technobility heeft een handige content-checklist online gezet. Hou deze erbij wanneer je content wil publiceren en probeer alles af te vinken. Hoe meer beter, je bezoekers zullen je dankbaar zijn! 

Hulp nodig?

Mocht je er nou echt niet uitkomen, dan kunnen wij of onze collega’s van contentmarketingbureau Warempel je altijd helpen. Neem hiervoor gewoon even contact met ons op. 

Meer weten? Neem contact op met
Simon Blaauw
Simon