Ga naar de inhoud

Simon says: Meer dan alleen WordPress

1 april 2022

Sinds een aantal jaar maken wij websites op basis van WordPress in plaats van ons zelfgemaakte contentmanagementsysteem. Maar het blijft niet alleen bij dit populaire CMS, want daar overheen gebruiken we Bedrock en Sage. Hierdoor worden onze websites nóg veiliger. Maar wat zijn dit precies voor technieken en wat zijn nog meer de voordelen hiervan? Simon, teamleider frontend, legt het je graag uit!

WordPress

WordPress is opensourcesoftware waarmee je websites kunt maken. Het is erg populair, want naar eigen zeggen gebruikt 43 procent van het internet dit CMS. Zelf hebben wij in 2020 de overstap gemaakt van ons eigen CMS naar dat van WordPress.

Nu kun je met WordPress prima websites maken. Er zijn tal van templates beschikbaar en je kan natuurlijk altijd je eigen template ontwerpen. Maar wij gingen een stapje verder en werken nu ook altijd met Bedrock en Sage, die we bóvenop WordPress gebruiken.

Wat zijn Bedrock en Sage?

Bedrock en Sage zijn onderdeel van Roots, een bedrijf dat tools ontwikkelt om developers te helpen met het maken van mooie en veilige WordPress-websites. Bedrock is een boilerplate (code die op meerdere plekken gebruikt kan worden met weinig tot geen aanpassingen) en zorgt ervoor dat we veel sneller en efficiënter kunnen werken.

Sage is een framework, een soort website-geraamte, dat we gebruiken om een website in te richten. Wij gebruiken eigenlijk altijd Sage als basis voor je websitethema, maar denk niet dat de door ons opgeleverde websites allemaal op elkaar lijken! Juist omdat we Sage als solide basis gebruiken kunnen we van daaruit mooie maatwerkwebsites opleveren.

De voordelen van Bedrock

We gebruiken dus nog steeds de functionaliteiten van WordPress, alleen zorgen Bedrock en Sage ervoor dat dit technisch gezien op een slimmere, efficiëntere, makkelijkere, veiligere en structureel betere manier gaat. Deze twee tools maken het mogelijk dat wij een website kunnen maken die technisch gezien meer van deze tijd is, want WordPress bestaat natuurlijk ook al wat jaartjes.

Bedrock zorgt er bijvoorbeeld voor dat de website echt veilig is, terwijl standaard WordPress-sites vaak beveiligingslekken hebben. En met Bedrock krijgen we een veel betere en veiligere mappenstructuur dan via WordPress alleen. Daarnaast maakt deze tool het mogelijk om plugins efficiënter en makkelijker te updaten. Dit gaat dus niet meer handmatig, zoals bij een standaard WordPress-installatie.

De voordelen van Sage

En Sage heeft tal van handige frontend-tools waardoor we sneller kunnen werken. Sage blijft doorontwikkelen en dat levert ons nog meer voordelen op. Zo hebben ze het standaard CSS-framework veranderd naar Tailwind. CSS staat voor Cascading Style Sheets en maakt het mogelijk om de vormgeving van een pagina los te koppelen van de inhoud en centraal (in een stylesheet) vast te leggen. Op deze manier kun je de opmaak van een stukje tekst ook gemakkelijk gebruiken voor een ander stukje tekst op een andere pagina.

En Tailwind maakt het dan weer mogelijk om nog sneller, gemakkelijker en efficiënter je HTML en CSS op te bouwen. Tailwind heeft zelf namelijk allemaal stylingselementen aangemaakt. Wij als frontend-ontwikkelaars hoeven er dan alleen nog voor te zorgen dat die op de juiste plekken staan.

Meer tijd voor maatwerk

Dit alles zorgt ervoor dat het qua consistentie veel beter is. Er zijn tal van slimmigheden ingebouwd, waar wij ons niet meer druk om hoeven te maken. Denk bijvoorbeeld aan een vaste, consistente afstand tussen blokken op de site of dat het laatste element in een rij geen extra tussenruimte krijgt. Tailwind neemt als het ware alle basisstappen over, waardoor wij meer tijd hebben voor het leveren van maatwerk.

Een extra pluspunt voor ons is dat Tailwind mooi samenwerkt met Figma, waar je al eerder over hebt kunnen lezen in het blog van onze designer Joris. Zo houdt Figma er rekening mee dat je de tussenruimtes niet allemaal anders wil doen.

Zoveel moois mogelijk met WordPress

Ik kan nog uitgebreider vertellen over al het moois dat mogelijk is met WordPress. In een volgend blog zal ik meer vertellen over ontwikkelingen op frontend-gebied, onthul ik waar onze ontwikkelaars hun inspiratie vandaan halen en vertel ik meer over vloeiende overgangen.

Dit blog is geschreven door
Simon Blaauw
Simon