Ga naar de inhoud

Simon says: ontwikkelingen op frontend-gebied

20 mei 2022

Bij BIG FAT Internet houden we ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Zo ook op het gebied van frontend-ontwikkeling. Wat is er tegenwoordig allemaal mogelijk en wat kunnen we verwachten in de toekomst? Simon, teamleider frontend, vertelt het je in dit blog!

Awwwards.com

Vorige blog van Simon nog niet gelezen? Dat kan hier!

In ons werk ontkom je er niet aan om over de schutting bij anderen te kijken. Of het nu gaat om websites van concurrenten, van pioniers in de branche of gewoon van creatieve geesten uit totaal andere industrieën; door te kijken naar anderen weet je wat er leeft én wat er mogelijk is.

Dagelijks Awwwards.com checken

Onze ontwikkelaars en designers bekijken bijvoorbeeld dagelijks op Awwwards.com de website van de dag. Deze sites zijn gemaakt met de nieuwste technieken en gaan op een zeer creatieve en inventieve manier om met de mogelijkheden die er zijn. Een bron van inspiratie voor onze ontwikkelaars en designers! Maar daar blijft het niet bij: onze ontwikkelaars onderzoeken maar wat graag hoe ze deze nieuwe technieken in onze eigen projecten kunnen inzetten.

Barba.js

Zo hebben we al een aantal websites opgeleverd waarbij we gebruikmaakten van Barba.js. Dit is een javascript-techniek die zorgt voor vloeiende overgangen tussen pagina’s. Hiermee werkt je website als een single page application, is er minder laadtijd tussen pagina’s en zijn er minder HTTP-requests van je browser nodig. Websites worden hierdoor dus een stuk sneller én gebruiksvriendelijker.

Ook maakt deze techniek het mogelijk om meer met animaties te doen. Zo kan je met Barba.js de bezoeker van de ene pagina naar de andere pagina leiden onder begeleiding van een vette animatie, of een afbeelding soepeltjes vergroten.

Zonder 'Under construction'-gifje telde je GeoCities-website niet mee!
Zonder ‘Under construction’-gifje telde je GeoCities-website niet mee!

Meer maatwerk, meer beleving

Doordat er tegenwoordig zoveel mogelijk is, zie je heel veel verschillende websites. Dat vind ik persoonlijk het mooiste van het internet anno nu. Vroeger werden zakelijke websites bij wijze van spreken allemaal gemaakt met Microsoft FrontPage (en maakte je je eigen site in GeoCities!) Er was een beperkt aantal sjablonen, buttons, plaatjes en gifjes en daardoor leken helaas heel veel websites op elkaar.

Nu is alles wat we maken maatwerk. Hierdoor krijgt een website meer smoel en is er veel meer te beleven voor de websitebezoeker. En voor de ene klant verstoppen we bijvoorbeeld alle pagina-verwijzingen achter een hamburgermenu, terwijl we voor de andere klant de belangrijkste pagina’s juist pontificaal op de homepage tonen. En waar de ene klant gebaat is bij mooie, grote afbeeldingen, focussen we bij de andere klant juist vooral op tekst en inhoud.

Uitkijken naar de toekomst

Ik werk alweer meer dan tien jaar bij BIG FAT Internet, maar ik kijk heel erg uit naar de komende tien jaar. Mijn verwachting voor de toekomst? Ik denk dat websites nog meer met geluid gaan doen. Aan het begin van deze eeuw werd dit ook al gedaan, maar toen vond men het geluid al snel irritant worden én sites werden er erg traag van.

Tegenwoordig is dat geen probleem meer en willen websites een complete beleving bieden. Je wilt als bezoeker niet alleen overdonderd worden met vette beelden, maar ook qua geluid meegezogen worden in hun wereld. Stel je eens voor dat je je op een site aan het oriënteren bent op een zonvakantie en je hoort op de achtergrond rustgevende golven kabbelen. Wedden dat je die vakantie veel sneller boekt?

De mogelijkheden op het gebied van website-ontwikkeling zijn eindeloos! Mijn team en ik zitten er bovenop en zullen onszelf hierdoor blijven ontwikkelen. Zodat geen website meer hetzelfde is!

Dit blog is geschreven door
Simon Blaauw
Simon